Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

   Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη από Έλληνες χριστιανούς γονείς, την Πολιτεία και τον Αγάθων. Βαπτίστηκε Παρασκευή, μεγάλωσε με τα χριστιανικά πρότυπα και σπούδασε, μιας και καταγόταν από πλούσια οικογένεια.
   Πολλές οι προτάσεις συνοικεσίων από πατεράδες με γιους,μιας και ήταν ενάρετη αλλά και πολύ πλούσια. Φυσικά και εισέπρατταν την άρνησή της αφού είχε αφιερώσει τη ζωή της στον Ιησού Χριστό.
   Στα 20 της μένει ορφανή,δωρίζει την περιουσία της σε φτωχούς,στην Εκκλησία και σε ένα ίδρυμα που αποτελούταν από χριστιανές κοπέλες που είχαν κι αυτές αφιερώσει τη ζωή τους στον Ιησού.Έμεινε εκεί λίγα χρόνια κηρύττοντας το χριστιανισμό.
   Όταν έφυγε,πήγε στην Ιταλία οπού κηρύττοντας έπεισε και πολλούς ειδωλολάτρες να βαπτιστούν Χριστιανοί.Αυτή η κίνησή της ενόχλησε τους ειδωλολάτρες και μόλις μαθεύτηκε στον Αντωνίνο, αυτοκράτορα της Ρώμης εκείνη την εποχή έδωσε εντολή να συλλάβουν και να του παρουσιάσουν την Αγία.
   Για να την κάνει να απαρνηθεί το χριστιανισμό την υπέβαλλε στο μαρτύριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας από το οποίο βγήκε σώα με τη χάρη του Ιησού. Συνέχισαν να την υποβάλλουν σε σωρεία μαρτυρίων με αποκορύφωμα ένα καζάνι με καυτή πίσσα και λάδι. Η Αγία τα υπέμεινε όλα δοξολογώντας τον Κύριο. Βλέποντας ο αυτοκράτορας ότι δεν έπαθε τίποτα ζήτησε να ρίξουν πάνω του πίσσα με λάδι για να διαπιστώσει αν πράγματι καίει. Η πίσσα αυτή τον τύφλωσε και έτσι πείστηκε για την πραγματική θρησκεία, ζήτησε από την Αγία να τον βαπτίσει. Τον βάπτισε και με τη χάρη που της έδωσε ο Θεός τον θεράπευσε δίνοντάς του πίσω το φως του. Αυτός είναι και ο λόγος που και μέχρι σήμερα οι χριστιανοί ζητούν τη βοήθειά της σε ό,τι έχει σχέση με τα μάτια.
   Μετά τη βάπτιση του αυτοκράτορα Αντωνίνο, συνέχισε να ταξιδεύει και σε άλλες χώρες κηρύττοντας. Ήρθε στην Ελλάδα και, φτάνοντας στα Τέμπη, οπού εκεί υπάρχει σήμερα ο Ναός της, συνελήφθη από ειδωλολάτρες που την οδήγησαν στον Ταράσιο, τοπικό άρχοντα. Προσπαθώντας και αυτός να την κάνει να απαρνηθεί την πίστη της την υπέβαλλε σε βασανιστήρια από τα οποία όμως η Αγία την επόμενη ημέρα το πρωί ήταν θεραπευμένη. Αυτό εκνεύρισε τον άρχοντα και ζήτησε τον αποκεφαλισμό της. Έτσι λοιπόν παρέδωσε στον Ιησού Χριστό την ψυχή της, αυτόν που πίστεψε και κήρυξε όλη τη ζωή της.
Πραγματικές διαστάσεις 49x70cm
   





Το πραγματικό μέγεθος είναι 33x47cm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου