Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΆΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ


Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

   Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε τον 2ο μ.Χ. αιώνα στην Ελλάδα (κατά άλλους στη Ρώμη). Τέκνο πλούσιας οικογενείας. Μεγάλωσε και ανατράφηκε από χριστιανή μητέρα, την Ανθία, σύμφωνα με τις αρχές του Ευαγγελίου.
   Μεγάλη επιθυμία της μητέρας του ήταν να επισκεφτεί τη Ρώμη, που οι Απόστολος Πέτρος και Παύλος έβαψαν με το αίμα τους. Όταν έφτασαν μαζί με το νεαρό Ελευθέριο ο Επίσκοπος Ρώμης Ανίκητος εκτίμησε τη νοημοσύνη, την βαθιά πίστη και το ήθος του και τον πήρε υπό την προστασία του.
   Σε ηλικία μόλις 15 ετών χειροτονήθηκε από τον επίσκοπο Ανίκητο ως διάκονος και σε μόλις τρία χρόνια αργότερα χειροτονείται ιερέας. Ως ιερέας εργάστηκε με ζήλο για να διδάξει το ποίμνιό του καθώς και διετέλεσε έργα φιλανθρωπίας. Στα είκοσί του χρόνια, με κοινή ψήφο κλήρου και λαού έγινε επίσκοπος Ιλλυρικού (σημερινής Αλβανίας), με έδρα την Αυλώνα.
  Η χειροτονία του Αγίου Ελευθερίου έγινε ¨κατ' οικονομία ¨Θεού , σύμφωνα με κάποιο βιογράφο του, λόγω των αρετών και της σοφίας του, με την οποία προσέλκυσε ειδωλολάτρες στο Χριστό.
   Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης εξηγεί το λόγω της χειροτονίας σε τόσο νεαρή ηλικία: «Ας μη θαυμάζει κανείς ότι αυτός ο άγιος χειροτονήθηκε σε ηλικία αντίθετη με τους ιερούς κανόνες της 6ης Οικ. Συνόδου και της τοπικής Συνόδου της Νεοκαισαρείας, οι οποίοι ορίζουν ότι ο διάκονος χειροτονείται στη ηλικία των 25 χρόνων, ο πρεσβύτερος στα 30 και ο επίσκοπος πάνω από 30. Αυτό έγινε γιατί ο άγιος Ελευθέριος έζησε πριν ακόμη γίνουν οι παραπάνω κανόνες, οι οποίοι έγιναν αργότερα».
   
Διαστάσεις 40*36cm 
   Η φήμη της αρετής του Αγίου Ελευθερίου ήταν τόσο μεγάλη που έφτασε ως τη Βρετανία. Ο βασιλιάς της, Λούκιος έγραψε επιστολή στον Άγιο ότι επιθυμεί εκείνος και ο λαός του να γίνουν χριστιανοί. Ο Άγιος Ελευθέριος ανταποκρίθηκε άμεσα στην επιστολή του Βασιλέα και έστειλε δύο εκπαιδευμένους στην πίστη άνδρες να βαπτίσουν το Λούκιο και το λαό του.
   Όταν ο Αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος πληροφορήθηκε τη χριστιανική του δράση, διέταξε τη σύλληψη του. Μετά από πολλά βασανιστήρια οι ειδωλολάτρες τον οδήγησαν στην Ρωμαϊκή αρένα ως βορά άγριων ζώων, αλλά τα ζώα δεν τον άγγιξαν. Έτσι αποκεφαλίστηκε μαζί με τη μητέρα του.
    Ο Άγιος Ελευθέριος θεωρείται βοηθός των εγκύων γυναικών. Τους δίνει «καλή λευτεριά». Πολλές γυναίκες επικαλούνται τη βοήθεια του και ακουμπούν το εικονισματάκι του αγίου πάνω τους. Η αντίληψη αυτή αναφέρεται και σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής. «Τῶν ἐπιτόκων γυναίων Πάτερ κηδόμενος, ἐλευθερίαν δίδως, τῷ Ναῷ σου φοιτώσαις....», δηλαδή, Φροντίζεις Πάτερ τις έγκυες γυναίκες που καταφεύγουν στο ναό σου δίνοντας του ελευθερία....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου